Spelen, creëren & delen

Lange tijd was ik jaloers op mensen die al van kleins af aan wisten wat hun droomjob zou zijn. Dat had ik niet. Dacht ik. Wat mij betrof kon het nog alle kanten op en was er geen naam op mijn toekomstig beroep te plakken. Maar sinds ik in de zomer van 2017 ontdekte dat illustreren, tekenen, schilderen, creëren écht is wat ik graag doe, moet ik toegeven dat ik als kind eigenlijk nooit iets anders gedaan heb. Door mijn hogere studies belandde al die creatielust een tijdje in de diepvries. Maar de dooi is ingezet en ik wil delen in die pret!

Ik ben Frouke

Ik ben geboren in 1981 en bracht mijn jeugd door in een typisch Kempens dorpje op de Vlaamse boerenbuiten. Als jong meisje al ging ik naar de tekenschool in mijn vrije tijd en toen ik in het middelbaar mocht kiezen voor de kunstrichting, hoewel mij Latijn geadviseerd werd, kon mijn geluk niet op. Maar gaandeweg kreeg ik meer en meer interesse in de wetenschappen, want daarin vond ik heel wat antwoorden op mijn eindeloze stroom vragen en dus koos ik voor een studie biologie aan de universiteit. Behalve voor het maken van microscopische detail studies raakte ik meer dan tien jaar amper een potlood aan, laat staan dat ik iets in kleur creëerde. Tot ik enkele jaren geleden in een waar dieptepunt van mijn leven terecht kwam, en ik mezelf beloofde om van dan af enkel nog te doen wat ik graag wilde doen. Dus startte ik een zaak op als zelfstandige. Die is inmiddels al in een aantal richtingen geëvolueerd en sinds de zomer van 2017 krijgt spelen, creëren en delen daarin een heel voorname plaats.

Fernia

De naam Fernia staat voor alles wat door mij gecreëerd en geïllustreerd wilt worden, en meer! Voor eigenlijk alles dat vanuit mijn hoofd tot in mijn handen vloeit tot een tastbaar product. Dat kan heel divers zijn en daarmee een ware afspiegeling van wie ik ben. Daarom vind je in de webshop verschillende collecties (van bizarre fantasie tot kwetsbaar realisme) en er zullen er steeds meer bij komen. Ik heb ervoor gekozen om mijn producten onder mijn eigen geregistreerde merknaam ‘Fernia’ uit te brengen (en daar ben ik stiekem heel erg trots op!).

Wil je beroep doen op mijn diensten als tekenaar of organisator van een workshop? Dat kan en dat doe ik nog steeds onder de naam van Visueel Vertaler. Zoek je iemand die op maat tekeningen kan maken voor je website, folder, social media, presentatie etc. contacteer me gerust! Voorlopig werk ik enkel met professionele opdrachtgevers.

Nog een klein geheimpje: Fernia is ook de naam van één van mijn edelstenen draken. Op een dag zat ik met die groene schoonheid in mijn handen en voor de grap vroeg ik naar haar naam: Fernia, hoorde ik plots! Haha. Voor mij vertegenwoordigt ze vreugde, speelsheid, creativiteit en manifesterende energie.

Oranje…

Is één van mijn favoriete kleuren en representeert (voor mij) creativiteit. Als bioloog met een doctoraat in toxicologie speelt ook natuur een essentiële rol in mijn leven. Nog elke dag ben ik verwonderd dat een ontluikend kiempje van diep onder de grond toch de weg naar het aardoppervlak weet te vinden. Net zo miraculeus vind ik het dat een eicel en een zaadcel elkaar kunnen vinden én na samensmelting de ideale cocktail vormen om nieuw leven te creëren. Deze verbazingwekkende realiteit wordt in mijn hoofd prettig vermengd met een grenzeloze fantasie…

…en Groen

Produceren en creëren leidt in de meeste gevallen tot afvalproducten en gaat vaak ook gepaard met een aanzienlijke uitstoot van CO2. Daarom kies ik voor papier met minimaal een FSC-certificering. Waar mogelijk selecteer ik materialen met nog strengere, groenere criteria. Ik koos er ook voor om van thuis uit te printen, want niet meteen groener is wat printen zelf betreft, maar me wel een creatieve vrijheid biedt én de mogelijkheid om op maat te werken, zonder met omvangrijke stocks te blijven zitten. Op die manier kan mijn aanbod gevarieerder zijn, behoud ik een nauw contact met mijn creaties (omdat ik ze kan voelen) en bepaal ik helemaal zelf hoe ik deze aanbied, verkoop en verzend. Voor sommige creaties is het toch geschikter om met een lokale drukker samen te werken die net als ik een groene visie heeft. Ze gebruiken plantaardige inkten, groene stroom en werken CO2-neutraal. Ik probeer consistent te zijn en heb dan ook voor verzendenveloppen gekozen die (gedeeltelijk) opnieuw gebruikt kunnen worden, en op het einde perfect gescheiden gesorteerd kunnen worden. Soms gebruik ik ook zelfgemaakte enveloppen vervaardigd uit oud papier. Voor mijn tekenbenodigdheden kies ik waar mogelijk ook zoveel mogelijk voor hervulbare pennen en verf. Ook wat mijn dagelijkse aankopen betreft probeer ik zo afvalarm mogelijk te winkelen door naar verpakkingsvrije winkels te gaan of door lokale groenten te kopen. Heel vaak neem ik mijn eigen zakjes en potjes mee, zelfs naar de frituur!

Ik hoop dat je geniet van je bezoek aan mijn webshop. Als je vragen hebt, aarzel dan niet me te contacteren via het contactformulier. Ik beantwoord je mail zo snel mogelijk, maar je begrijpt dat ik misschien druk bezig ben…met tekenen en creëren 😉 .